Het werk in uw tuin is zeer belangrijk. Vele mensen zullen denken: 'beetje water geven, af en toe mest en maaien, en klaar!' Maar een echte tuinliefhebber zal hier geen genoegen mee nemen!

Wij hebben de belangrijkste punten voor u op een rijtje gezet:

* Bodemonderhoud

* Water geven

* Snoeien

* Bemesten

* Gereedschappen

* Vegen

 

Bodemonderhoud:

Iedere plant haalt zijn voeding uit de bodem (grond). Hier begint dus alles mee. Maar wat is nu belangrijk voor uw bodem? Zorg dat uw bodem genoeg voedingsstoffen heeft om uw planten te voorzien van alles wat ze nodig hebben. Vroeg in het voorjaar begint u dus met kalk over uw tuin te strooien. Hierdoor gaat het zuur dat in de grond zit weer naar een normale waarde en kunnen de bemestingsmiddelen weer toegepast worden. Als uw grond te zuur is, zal de mest dus niet optimaal werken en kan dit wel meer als de helft schelen! Daarna is het van belang dat u een bepaalde cyclus tijd gaat maken in het bemesten. Dit kan op twee manieren: vloeibaar of met korrel. Met vloeibare mest zult u vaker moeten bemesten (om de 3 weken) en met korrels is dit 6-8 weken. Het voordeel van vloeibare meststof is dat u doelgerichter kunt bemesten. Onze bloei, groei en stevigheidsmest krijgt u apart verpakt, zodat u de plant precies kunt laten doen wat u wilt! De korrel is voor een stabielere werking en geeft de bodem de optimale voeding om haar planten zo goed te laten groeien.

Water geven:

Als in het voorjaar eenmaal het zonnetje krachtig gaat schijnen en uw planten gaan uitlopen is het van belang dat u de planten water gaat geven. Dit geldt overigens ook voor het gazon. Het is zeker van belang dat de bodem voldoende vochtig blijft zodat de voedingsstoffen niet uitdrogen en de wortels hun vocht kunnen opnemen wanneer ze dit vragen. Het is echter wel vaak zo dat alleen de bovenlaag droog is en de onderlaag (dus waar de wortels zitten) nog vochtig genoeg is. Kijk dus eerst of het daadwerkelijk nodig is om te gaan water geven. Na een dag mooi weer is het niet gelijk nodig om water te geven. Als het een aantal dagen droog is of heel warm is het nodig om water te geven. Maar wanneer is dit nu het beste? De voorkeur gaat uit in de avond na de ondergang van de zon. Als u dan gaat watergeven kunnen de planten en het gazon dit rustig opnemen en het in de nacht verwerken zodat ze weer genoeg vocht hebben voor de volgende dag. Ook kan het vroeg in de morgen maar dan is het effect al wel minder. Ga dus nooit sproeien als het heel warm is en de zon is fel. Het water zal snel verdampen en de planten of het gazon zal gaan verbranden. Ook is het beter om een keer veel water te geven dan elke keer een klein beetje.

Snoeien:

Dat de vaste planten gesnoeid moeten worden weten de meeste mensen wel. Maar wanneer is dit nu het beste en hoe moet u snoeien? Vaste planten zijn kruidachtig en hebben dus geen houtige delen. De meeste soorten sterven na het seizoen (dus in de winter) af, gaan dan in de grond overwinteren en komen in het voorjaar weer terug. Elk jaar zullen ze een beetje groter worden en dus ook mooier. Maar hoe moet dit nu allemaal? In het voorjaar knipt u alle oude delen van de vaste plant af met een snoei of haagschaar. Wat de meeste mensen niet weten is dat er ook een zomersnoei bestaat. Een vaste plant kan namelijk 2 x bloeien! Knip na de bloei de plant direct terug en u zult zien dat de plant opnieuw zal gaan bloeien! Dit kan soms tot oktober zijn! De plant ziet er dan even niet mooi uit maar eventjes geduld en u heeft het eerste gedeelte van het najaar nog een prachtige bloeiende plant! Na de eerste bloei is het raadzaam de plant ongeveer 10 centimer boven de grond af te knippen.

Bemesten:

Het bemesten begint dus zoals gezegt in het voorjaar. Maar wat is wijsheid? Om te beginnen is het altijd weer met kalk wat het zuur in de grond op peil brengt zodat de meststoffen optimaal worden opgenomen. Het is belangrijk dat u een cyclus tijd in het bemesten gaat maken. In de meeste gevallen gebruiken mensen de korrel vorm bemesting. Deze bemesting is goed voor een cyclus tijd van 6-8 weken. Het is dan zeker van belang dat u dit aanhoud zodat de bodem alle voedingsstoffen in zich heeft die hij nodig heeft om de planten het optimale te kunnen geven. Teveel bemesten is absoluut overbodig. Bij al onze meststoffen staat omschreven voor hoeveel vierkante of strekkende meter de inhoud is. Dit is altijd voldoende omdat de bodem niet meer opneemt dan dat hij nodig heeft. Als u dus meer mest dan nodig is, zorgt dit voor een weelde groei en krijgen uw planten en gazon een schieterige groei in plaats dat ze mooi vol en groen worden. Het is ook zeker een tip om na het bemesten te gaan sproeien. De meststof kan dan de grond in dringen en de voedingsstoffen aan de bodem afgeven. Zorg er ook altijd voor dat voor het bemesten het onkruid weg is uit uw tuin. Als dit er namelijk nog in staat zal dat ook zeker harder gaan groeien en de andere planten waar de meststof voor bedoelt is verdringen.

Gereedschappen:

Vaak wordt er gezegd: Goed gereedschap is het halve werk! Dit is zeker van belang wat betreft uw tuingereedschap. Let altijd bij uw aankoop op de lengte van uw steel omdat het beter en makkelijker werkt met langere stelen. Wat ook van belang is, is het onderhoud van uw tuingereedschap. Zorg er voor dat als het gras gemaaid is de messen en de bak eromheen weer netjes schoon zijn en gebruik dan ook olie om de messen scherp te houden. Bij het gebruiken van een schep is dit ook van belang. Maak het na gebruik netjes schoon met een (staal) borstel en wrijf dit daarna ook in met olie zodat er geen roestvorming in komt wat niet bevordelijk is voor uw bodem. Vooral het gebruik van hegge en snoeischaren is belangrijk. Maak deze na gebruik ook zorgvuldig schoon zodat eventuele bacterieen niet over kunnen gaan van de ene naar de andere plant. Laat u met het kopen van de tuingereedschappen dan ook goed informeren zodat u het juiste gereedschap voor de juiste klus heeft.

Vegen:

Vegen van uw bestrating is ook echt van belang om uw bestrating mooi te houden. Groene aanslag en onkruid tussen de bestrating wordt hier het beste mee verdrongen. Onkruid komt namelijk niet uit de grond. Er vallen door de wind of vogels onkruidzaadjes op de bestrating die zich in de voegen gaan kiemen. Zodoende komt er dan ongewenst onkruid tussen uw bestrating. Vegen is dus van essentieel belang! Ook is het beter om te vegen met een harde bezem dan met een zachte. De harde bezem kan namelijk beter de voegjes schoonmaken dan de zachte bezem!

Meer vragen over een van deze onderwerpen?

Mail of bel ons gerust!

E-mail: info@ikub.nl

Tel: 0318-306614

 

© 2014 - 2023 Goed voor je tuin.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel